dinsdag 13 januari 2015

Haaruitval: wat kun je er tegen doen?

We hebben er allemaal wel eens last van: je wordt wakker, springt de douche in en op het moment dat je de douche uit wil stappen zie je dat het doucheputje bedekt is met hoofdharen. De gemiddelde vrouw verliest tussen de 40 en 120 haren per dag. Dit klinkt misschien veel, maar gezien het feit dat we honderdduizenden haren op ons hoofd hebben valt het mee. Bovendien lijken langere haren al snel meer als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de korte haren van je vriend, vader of broer. Maar soms verlies je gedurende een langere periode meer haar. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals hormoonveranderingen (bijvoorbeeld door de pil),  medicijnen, slechte voeding of stress.




Het verven van haar wordt ook vaak genoemd als een oorzaak voor haaruitval. Door je haar te verven beschadig je je haren wel maar de nieuwe, jonge haren die daarna op komen zetten zijn net zo sterk en gezond als dat je haren waren vóór het verven. Ook het dragen van hoofddeksels (zoals mutsen, petten en hoofddoeken) is geen oorzaak voor dit fenomeen. Dit fabeltje stamt uit de tijd dat de dienstplicht nog bestond in Nederland en het dragen van een helm de schuld kreeg van haaruitval. Men vergat in die tijd echter de normale oorzaken te overwegen, zoals het volwassen worden en de bijbehorende invloed van hormonen in dit proces en erfelijk haarverlies.

Maar wat kun je doen als je weer een periode hebt met extremere haaruitval? Met onderstaande tips kun je vanaf nu haaruitval voorkomen. And as we all know: voorkomen is beter dan genezen!

Voeding:

- Ijzer & Zink zijn belangrijke bouwstoffen voor een gezonde hoofdhuid en gezond haar en bevorderen bovendien de haargroei. Eet daarom meer bladgroente, prei, cashewnoten, bessen of gedroogde abrikozen om je ijzergehalte op pijl te houden en meer schaal- en schelpdieren om je zinkgehalte te verhogen.

- Pro- vitamine B5 (pantotheenzuur) is een voedingsstof die o.a. in volkoren graanproducten, aardappelen, vis en eieren zit. Het is een natuurlijk bestanddeel van ons haar en helpt bij de opbouw en het dikker maken van je haar.

- Biotine verbetert de gezondheid van je haar. Een tekort aan de vitamine biotine kan zorgen voor haarverlies, dus zorg dat je voldoende van deze voedingsstof binnenkrijgt indien je langere periodes last hebt van haaruitval. Noten, eieren, pinda’s soja en peulvruchten zijn allemaal rijk aan biotine.

- Omega-e vetzuren. Glanzend en sterk haar? Eet meervoudig onverzadigde vetzuren (in vette vis, noten, zaden, lijnzaadolie, zonnebloempitten). Een tekort aan meervoudig onverzadigde vetzuren kan zorgen voor dof en futloos haar.

- Vitamine E bevordert de conditie van je hoofdhuid. Zorg dus dat er meer olijfolie, noten (amandelen, walnoten & paranoten), zaden en avocado’s op het menu staan!

- Vitamine A,B & C dragen bij aan mooi, gezond haar en kun je vinden in groente en fruit. Varieer dagelijks in je groente- en fruitinname om te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

- Minder het gebruik van voedingsmiddelen die je lichaam ontrekken aan kostbare voedingsstoffen zoals suikers, cafeïne, nicotine, verzadigde vetten en transvetten (te vinden in koekjes, taart etc.)

Hoofdhuidmassage:

Een hoofdhuidmassage bevordert de circulatie van- en naar je hoofdhuid. Zet je vingertoppen op je hoofd en masseer je hoofdhuid met ronddraaiende bewegingen vanaf je voorhoofd tot aan je nek. Een andere optie is de yoga-pose waarbij je elke dag een aantal minuten (letterlijk) op je hoofd gaat staan. Vind je dit moeilijk? Leun dan tegen de muur met je benen om je evenwicht te bewaren. Het stimuleert niet alleen je hoofdhuid, het werkt ook nog ontspannend!

Beweeg, lach & hydrate yourself!
Zorg verder dat je voldoende beweging krijgt, het liefst in de buitenlucht, om de doorbloeding van het hele lichaam, dus ook je hoofdhuid, te bevorderen. Heb je last van stress?  Probeer de oorzaak van je stressgevoelens aan te pakken en zo de stress te verminderen. Doe je best om vaker te ontspannen door bij een masseur langs te gaan of zoek een andere vorm van ontspanning zoals bijvoorbeeld yoga of pilates. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt (zo’n acht grote glazen per dag) en probeer geen water te drinken tijdens de maaltijd omdat dit de opname van voedingsstoffen in de weg staat.

Heb je last van erfelijk bepaalde haaruitval of wil je meteen een oplossing hebben tegen haarverlies? Alpecin heeft een shampoo ontwikkeld (Plantur 38, verkrijgbaar bij o.a. de Tuinen en de drogist) tegen erfelijk bepaalde haaruitval die de haarwortels versterkt en tevens je haar en hoofdhuid verzorgt!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten