vrijdag 6 februari 2015

FitFriday: de 5 grootste fitness-mythes!

Nederland is in de ban van fitness: na de suikervrije trend en koolhydraatarme dieetplannen is er nu een tijdperk aangebroken waarin fitness niet meer toebehoord tot de fitnessfanaten. 

De sportscholen, parken en personal training scholen lopen over van de nieuwe leden. Van huismoeders, tot studenten, tot topvrouwen in het zakenleven: iedereen lijkt er aan mee te doen en ook de fabrikanten en dieetguru's is dit niet onopgemerkt gebleven: er wordt meer dan ooit geblogd, getweet en gepost over voedingsschema's, workoutplannen en tips om 'fit' te worden. Maar klopt al deze informatie wel? En weet jij bijvoorbeeld hoeveel eiwitten je maximaal per dag zou moeten eten?

CityFitWomen ging voor je op onderzoek uit en heeft de belangrijkste fitness mythes voor je op een rijtje gezet! (bron: Gavin Reyoldson, MSc)





1. Niet ontbijten helpt me gewicht te verliezen
Wrong, wrong, wrong. Na een nachtrust van 7-8 uur is het belangrijk om je lichaam te voorzien van voedingstoffen zodat je genoeg energie hebt om de dag door te komen. Een gebalanceerd ontbijt verhoogt je metabolisme en zogenaamde glycogeenvoorraden, die je spieren voorzien van een regelmatige energietoevoer. Door te ontbijten voorkom je snackaanvallen later op de dag en voorkom je dat deze 'snacks' als vet worden opgeslagen in je lichaam!



2. Van krachttraining kom ik aan in plaats van dat ik gewicht verlies
Deels waar, deels niet waar. Ja, het is waar dat je op de korte termijn aankomt van krachttraining: spieren wegen immers zwaarder dan vet. Maar krachttraining is tevens een belangrijk onderdeel van je workout-schema als je af wil vallen. Door je spieren te trainen verbrandt je namelijk meer calorieën in rust: tot wel 24 uur na je workout zijn je spieren nog aan het werk om vet te verbranden! Focus je niet op het cijfertje op je weegschaal: je zal zien dat je lichaam meer getoned, slank en fit wordt door krachttraining & that is what counts! 

3. Krachttraining maakt me breed 
Relax honey, that ain't gonna happen. Hoe hard je ook traint en hoeveel eiwitshakes je ooit drinkt na je training: vrouwen hebben een nadeel (of voordeel) ten opzichte van mannen als het gaat om spieropbouw. Mannen maken namelijk het stofje testosteron aan wat bijdraagt aan hun musculaire, gespierde bouw. Vrouwen (en mannen) die bodybuilden nemen daarom supplementen op basis van testosteron om hun spieren 'op te pompen'; zonder deze hulpstoffen zou geen enkele vrouw zo gespierd zijn als de fitness babes op de covers van de grote bodybuilding magazines. 

A muscle = a muscle. Period.
Het verschil tussen 'gespierde' en 'minder gespierde' vrouwen zit hem puur in het % lichaamsvet. Wil je dus dat je spieren meer zichtbaar worden? Zorg dan dat je vetpercentage afneemt. Wil je gewoon een superstrakke summer body? Dan is krachttraining onmisbaar (echt waar)! Dus de volgende keer ga jij ook gewoon wat extra gewicht op je bar doen bij body pump, no excuses!

4. Veel zweten, door bijvoorbeeld een saunabezoek, helpt me af te vallen
Eh, ja. Feitelijk gezien is dit waar: je weegschaal zal minder aangeven na een saunabezoek dan ervoor. Maar wat je verliest op zo'n moment is niet wat je wil verliezen, namelijk: vet. Door te zweten in een sauna verlies je enkel vocht -wat goed is om afvalstoffen af te voeren- maar het draagt niet bij aan jouw uiteindelijke doelen. Je lichaam heeft vocht nodig om te kunnen functioneren (en presteren) en om afvalstoffen af te voeren tijdens het sporten: vochtverlies is dus eerder een belemmering dan een positief punt als je wil afvallen!

5. Hoe meer eiwitten ik eet, hoe beter!
Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw. Bovendien zorgen eiwitten in je maaltijd ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en dragen ze dus bij aan gewichtsverlies. Ik hoor je denken: ''dus eggs for breakfast, eggs for lunch, eggs for dinner?''
Nee. Indien je intensief sport heeft je lichaam eiwitten nodig om je spieren de kans te geven zich aan te passen en spiermassa op te bouwen. Er is echter een max: een consumptie van meer dan 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht leidt tot het tegenovergestelde: in plaats van het zorgen voor meer spiermassa worden deze eiwitten opgeslagen als vet. Een teveel aan eiwitten is tevens schadelijk voor bepaalde organen, waaronder je nieren. Eigenlijk had je het al wel kunnen weten: te is nooit goed.

Naast je workouts en krachttraining is er niets zo belangrijk als goede voeding. Abs are made in the kitchen en hoewel we weten hoe moeilijk het kan zijn om goede en bewuste keuzes te maken (zeker in het weekend) willen we je toch een steuntje in de rug geven en hopen we jou- en je vriendinnen- te kunnen motiveren om ook dit weekend streng te zijn!

Summer is calling....





1 opmerking:

  1. Mostly people have gone into deep stress and depression due to covid pandemic but your fitness post is like a spark for all of those dead hearts.I have submit my application for Std via hand job before I miss it and I don’t want this at all.Let me get free then i shall be back to you.Thanks.

    BeantwoordenVerwijderen