dinsdag 24 februari 2015

Kurkuma: misschien wel het meest gezonde kruid ter wereld!

Kurkuma –beter bekend als geelwortel- is misschien wel het gezondste kruid op aarde. Kurkuma ontstaat wanneer de gedroogde wortel van de Curcuma Longa plant gemalen wordt en wordt in veel Indische gerechten gebruikt vanuit de Ayurvedische geneeswijze.

Het stofje kurkumine in kurkuma wordt zelfs gezien als het natuurlijke medicijn voor ziektes als kanker, allergieën, alzheimer, de ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten. Wist je bovendien dat de gezondheidsvoordelen van kurkuma worden versterkt wanneer het kruid samen wordt gegeten met zwarte peper?

Deze SuperfoodTuesday staat helemaal in het teken van deze magic herb en lichten we 5 gezondheidsvoordelen uit (uit de lijst van ontelbare voordelen)!



1. Kurkumine tegen allergieën

Kurkuma is your new best friend als je last hebt van allergieën en exceem. Histamine draagt bij aan het ontstaan van eczeem en het stofje kurkumine in kurkuma voorkomt dat deze histamine vrijkomt in stamcellen. Histamine wordt ook gelinkt aan aandoeningen als astma en allerlei andere soorten allergieën, aangezien kurkumine anti-histamine en antiallergische krachten heeft.


2. Kurkuma voor een mooie huid
Ayurvedische artsen en traditionele medicijnen gebruiken zowel verse als gemalen kurkuma om huidaandoeningen te behandelen. Regelmatig kurkuma eten- en andere voedingsmiddelen die kurkumine bevatten- helpt acne en psoriasis verminderen.

3. Kurkuma helpt Alzheimer voorkomen
Kurkuma werkt preventief tegen de ziekte van alzheimer vanwege de werkzame stof kurkumine. Dit stofje zorgt er voor dat bepaalde amyloide zich niet kunnen hechten in de hersenen, en alzheimer dus voorkomen kan worden.

4. Kurkuma ondersteunt het immuunsysteem
Kurkumine, hetzelfde stofje wat alzheimer helpt te voorkomen, kan al in kleine doses het immuunsysteem versterken door bepaalde antilichamen te activeren. Vrije radicalen in ons lichaam worden al onschadelijk gemaakt bij een dagelijkse inname van 2 gram! Vindt je kurkuma niet zo lekker? Er zijn ook supplementen verkrijgbaar bij de betere drogist of natuurwinkel.

5. Kurkuma kan wellicht kanker tegengaan
Kurkuma is misschien wel een van de beste kanker werende voedingsmiddelen ter wereld. Kurkumine blijkt in staat te zijn om potentiele kankercellen op te sporen en de processen die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker te helpen af te remmen.



Hoe je kurkuma kunt gebruiken? Meng het kruid bijvoorbeeld door je wokgerechten (1 of 2 theelepeltjes), gebruik het in je heerlijke Indische curry, of maak een kopje detox thee met een theelepel kurkuma, verse gember, wat versgemalen peper en citroensap! Even wennen, maar super gezond!

Naast deze voordelen draagt kurkuma ook bij aan wittere tanden! Hoe het werkt? Dompel je tandenborstel in gemalen kurkuma en poets je tanden gedurende 2 minuten. Je tandenborstel blijft naderhand (helaas) wel geel van het kruid, maar je tanden zijn wel een tintje witter!



Gebruik jij kurkuma al? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in een comment onder dit bericht!


   Happy tuesday!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten