zaterdag 21 maart 2015

HealthyBites: Healthy Apple-Blueberry Crumble zonder boter en suiker!

Deze week in HealthyBites een echte klassieker! Wie is er niet opgegroeid met heerlijke verse appeltaart van opa of oma, verse appelbollen of een ovenverse apple crumble? Omdat deze gerechten vaak veel suiker en roomboter bevatten zijn ze echter niet zo heel erg gezond en dat is jammer. Vandaag laten wij van CityFitWomen je zien hoe je een healthy apple-blueberry crumble maakt in een handomdraai!




Benodigdheden:
- 4 middelgrote appels (het liefst  goudrenetten vanwege hun friszure smaak, maar elke appel will do!)
- 250 gram blauwe bessen (diepvries of vers)
- 1 kopje (ongezoete!) appelmoes
- 1 theelepel vanilleextract
- 1 theelepel kaneelpoeder

Voor de bovenkant van de crumble:
- 1,5 kopje gepofte quinoa (kant en klaar verkrijgbaar bij de natuurwinkel) of havermout
- 50 gram geraspte kokos
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 theelepels maple siroop of honing
- 3 theelepels kokosolie
- 50 gram walnoten of pecannoten (als je op de calorieën moet letten kun je deze beter achterwege laten)

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
2. Was de appels en snijd ze in kleine stukjes (liefst met de schil er aan, voor de vitamines)
3. Meng de appels met de appelmoes, blauwe bessen, vanille en kaneelpoeder in een grote ovenschaal en bak ze in ongeveer 20-30 minuten tot de appels zacht zijn en haal ze dan uit de oven. Laat de oven op 160 graden staan voor de bereiding van de crumble topping.

Bereidingswijze bovenkant van de crumble:
1. Meng de quinoa of havermout met de kokossnippers, kaneel, vanille, maple siroop of honing, kokosolie en noten in een keukenmachine. Meng het voor een paar minuten tot er een geleidelijke crumble massa ontstaat.
2. Proef of de crumble naar smaak is, zo niet, voeg dan eventueel wat zout, kaneel of honing toe (niet teveel!)
3. Pak nu de ovenschaal met het appelmenagsel en schep de crumble topping er overheen.
4. Bak het geheel in 30 minuten of tot de crumble goudbruin is en haal het uit de oven
5. Serveer je crumble met een lepel Griekse yoghurt, kokosyoghurt of magere franse kwark. Wil je er echt een feestje van maken? Garneer de crumble dan met een bolletje vers vanille-ijs.

Tip: je kunt de crumble ook in cakevormpjes doen voor heerlijke verse apple-blueberry crumble muffins! Handig voor een kinderfeestje of voor onderweg!




Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. HealthyBites: Healthy Apple-Blueberry Crumble Zonder boter en suiker! Looks so yummy. It is really healthy and can keep the body fit too. I love and will make it soon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This is very healthy diet and I was looking for same post for my mother last days but thanks to share this post.There are some complication in syphilis test near me so some details are required if possible.God bless you and many thanks.

    BeantwoordenVerwijderen