woensdag 28 januari 2015

8 redenen waarom je elke dag koffie zou moeten drinken! #BeautyWednesday


Het verhaal achter koffie is al eeuwenoud en kent haar origine in Ethiopië. Volgens de legende zag een Ethiopische herder dat zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen erg druk en opgewonden werden. Hij besloot er een aantal te plukken, kookte ze en kreeg een drankje met een bittere smaak. Desondanks besloot de herder het te drinken en hij merkte dat hij helderder van geest werd en een gevoel van voldoening kreeg.


Vanaf 1750 werd koffie wereldwijd volksdrank nummer één (en verstootte het bier van zijn plaats). Tegenwoordig zijn er vele verschillende varianten op de standaard koffie verkrijgbaar: cappuccino, café latte, latte macchiato, espresso, ristretto en worden er veel verschillende soorten bonen en siropen, melkproducten en kruiden gebruikt om tot de meest heerlijke coffee creations te komen.

Maar wist je dat koffie veel meer kan doen dan je alleen een boost geven in de ochtend? Er zijn vele voordelen aan het regelmatig drinken van een kopje koffie. Dus voordat je overschakelt naar kruidenthee: ontdek hier wat koffie kan doen voor jou en jouw lichaam! 



1. Koffie is een antioxidantenbommetjeVolgens een studie van de American Chemical Society is er geen enkel ander product dat in de buurt van koffie komt als het gaat om de hoeveelheid antioxidanten die het ons lichaam levert. Ondanks dat groente en fruit ook rijk zijn aan antioxidanten schijnt ons lichaam de antioxidanten uit koffie het beste op te kunnen nemen. Antioxidanten kunnen huidveroudering vertragen en maken vrije radicalen onschadelijk, waardoor de schade aan cellen en lichaam hersteld kan worden. Daarnaast is koffie een goede bron van magnesium, vitamine B2, B3 en koper!
2. Koffie verkleint de kans op depressies
Vrouwen die een paar kopjes koffie per dag drinken hebben een kleiner risico op depressies dan vrouwen die geen koffie drinken. Wetenschappers van Harvard University hebben een onderzoek gedaan dat aantoont dat de cafeïne in een kop koffie een invloed heeft op het reguleren van mood transmitters: Dit betekent dat er geleidelijk aan stofjes vrijgegeven worden die een positieve invloed hebben op je humeur, zoals serotine en dopamine. Dit komt overigens niet alleen door de ''cafeïne high'', want het drinken van cola (wat ook rijk is aan cafeïne) is juist vaker gelinkt aan depressies: so choose your cafeïne wisely!

3. Koffie reduceert galstenen
Een onderzoek van Harvard School of Public Health toonde in een studie aan dat het regelmatig drinken van koffie de kans op galstenen voor zowel vrouwen als mannen drastisch kan verminderen: a good reason to grab another cup!

4. Koffie reduceert het risico op Alzheimer
In een onderzoek van de European Journal of Neurology is aangetoond dat mensen die dagelijks 2 kopjes koffie per dag drinken minder kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer dan mensen die minder of geen koffie drinken. Een bepaalde stof in koffie werkt samen met de cafeïne om de levels van GCSF (een stofje dat is aangetoond om de kans op Alzheimer te verkleinen bij muizen) te stimuleren.

5. Koffie vermindert het risico op Parkinson
Een paar kopjes koffie per dag kunnen het risico op de ziekte van Parkinson verkleinen tot wel 25% volgens een studie die afgelopen jaar gepubliceerd werd in the Journal of Alzheimer’s Disease. In dit onderzoek, dat gedaan werd onder 125.000 Britten, werd het meest optimale resultaat bereikt bij het dagelijks drinken van 2-3 kopjes koffie.

6. Koffie kan de oplossing zijn tegen de meest voorkomende kanker ter wereld
Nieuw onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd tijdens de American Association for Cancer Research Conference laat zien dat koffie bij kan dragen aan het verminderen van de meest voorkomende kanker ter wereld, namelijk: basaalcelcarcinoom (een vorm van huidkanker). Het onderzoek toont aan dat vrouwen die drie of meer kopjes koffie per dag drinken 20% minder kans hebben op huidkanker en mannen 9%.


7. Koffie kan sportprestaties verbeteren
The New York Times publiceerde onlangs een item omtrent het effect van cafeïne op sportprestaties. Het onderzoek toont aan wat onderzoekers en topsporters al eeuwen lang wisten: een kopje koffie voor een workout heeft een positief effect op de prestatie en dan met name in duursporten zoals (marathon) lopen en lange afstand fietsen. Cafeïne vergroot namelijk het aantal fatty acids in ons bloed. Dit proces stelt je spieren in staat om deze vetten op te nemen en te gebruiken als brandstof, waardoor je lichaam de kleine reserves koolhydraten voor een later moment in de wedstrijd kan bewaren.

8. Koffie maakt je alerter, geconcentreerder en meer gefocust.We drinken vaak koffie om wakker te worden of juist om ons wakker te houden, maar wist je dat koffie je niet alleen wakker houdt? Het maakt je ook scherper! Onderzoeken van CNN wijzen uit dat koffie ons brein beter in staat stelt om efficiënter en slimmer te werken. Als je een dipje hebt, koffie drinkt en vervolgens je lichaam op verschillende punten gaat testen zul je zien dat je lichaam op vrijwel elke test beter presteert: je reactietijd, aandachtwaakzaamheid en je vermogen om logisch te redeneren: everything get's better!

Er is veel discussie gaande over de gezondheids voor-en nadelen van het nuttigen van cafeïne. Of cafeïne gezond of schadelijk is hangt af van de mate waarin het gebruikt wordt. Indien je dagelijks maximaal 4 kopjes koffie drinkt kun je al genieten van bovengenoemde voordelen! Maar ieder weldenkend mens weet dat nooit goed is en je geen 10 kopjes koffie per dag moet drinken wil je ’s nachts nog rustig kunnen slapen. Ben jij al een onrustige of moeilijke slaper? Probeer dan maximaal 3 kopjes koffie per dag te drinken en neem je laatste kopje koffie niet later dan 15:00 uur ’s middags. Wil je ’s avonds toch een kopje koffie drinken na het eten? Bestel dan een cafeïnevrije variant voor de smaak!

Let op: bovenstaande onderzoeken gelden alleen voor koffie die rijk is aan cafeïne, dus niet voor cafeïnevrije koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten