dinsdag 27 januari 2015

SuperfoodTuesday: De geheimen van Kokos!

Superfoods zijn overal: in elke supermarkt vliegen de gojibessen, chiazaadjes en spirulinapoeders je om de oren. Het is lastig om bij te houden waar al die superfoods nou precies goed voor zijn en daarom lichten wij er elke week eentje uit. Deze week: de kracht van kokos! Dat kokosolie in je keuken thuis hoort is needless to say, maar waarom? en wat kun je precies met de verschillende kokosproducten? 

Watch & Learn!




1. Kokos zorgen voor een gezond darmstelsel
Het vruchtvlees van kokosnoten zit boordevol vezels. Vezels staan er om bekend te helpen bij gewichtsverlies, het in balans brengen van de bloedsuikerspiegel en verkleinen de kans op verschillende ziektes. Ook dragen vezels bij aan een gezond darmstelsel omdat de darmflora gestimuleerd wordt, wat een gunstig effect heeft op je gezondheid!


2. Kokosolie: puur & gezond koken
Het belangrijkste product van de kokosnoot is de kokosolie (ookwel kokosvet genoemd omdat het witte kokosvet bij 25 graden vloeibaar wordt). Kokosolie is 100% natuurlijk, hittebestendig en gezonder dan roomboter, olijfolie en margarine omdat kokosolie verkregen wordt door middel van een koude persing en de vitaminen en positieve eigenschappen van de kokosolie behouden worden. De perfecte olie dus om in te bakken! (hou je niet zo van de smaak? Ga voor de geurloze (odorless) variant!) 


3. Kokos helpt het metabolisme te stimuleren en helpt bij gewichtsverlies
Kokosnoten zijn rijk aan verzadigde vetzuren: kokosolie bevat 92% (gezond) verzadigd vet. Normaal gesproken is dit een teken om zo ver mogelijk om een product heen te lopen, maar bij kokosnoten is dit ietwat anders. De verzadigde vetten in kokos bestaan namelijk uit middellange vetzuurketens. Zonder teveel in de details te treden komt dit er op neer dat de lever in staat is de vetten uit olie snel af te breken en om te zetten in energie, en daarmee het metabolisme te stimuleren!

4. Kokos voor een betere weerstand
Kokosvet bevat het stofje laurinezuur, beter bekend als 'lauric acid'. Dit stofje verandert in je lichaam in monolaurin (een stof die o.a. ook in moedermelk zit) en dat stofje helpt ons lichaam weerstand te bieden aan bacteriën en virussen.

5. Kokosolie verlaagt het risico op hart- en vaatziektes
Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in de wereld. Afwijkingen in cholesterol- en bloeddruklevels zijn de belangrijkste veroorzakers van hartziektes. Het stofje laurinezuur verhoogt de High-density-lipoproteïne (HDL)-levels in ons lichaam (de goede cholesterol), en dat zorgt er weer voor dat ons cholesterol verlaagd wordt.

6. Kokosolie doodt virussen en bacteriën
Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen en is in staat om schimmels, virussen en bacteriën in ons lichaam onschadelijk te maken, waaronder griepvirussen, herpes en hepatitis. Kokosolie is ook een natuurlijk middel tegen candida (schimmelinfectie). Heb je last van candida? Neem dan dagelijks een theelepel pure kokosolie of verwerk het in je maaltijden mocht je dat te heftig vinden! Heb je last van ontstekingen in je mond (van bijvoorbeeld je tandvlees)? Neem een theelepel kokosolie en spoel je mond gedurende 1-2 minuten, 2 maal daags gedurende 3 dagen en je zult merken dat de ontsteking afneemt!

7. Kokos voor een mooie huid
Kokos is zowel bij in- als uitwendig gebruik een echt wondermiddel voor de huid. Bovendien kent kokosolie vele cosmetische toepassingen! Gebruik het in plaats van scheerschuim of na het scheren om je huid te hydrateren. Breng kokosolie aan op je gezicht en masseer het een minuutje in, spoel het vervolgens af met water en je hebt een perfect gereinigd gezicht! Scrubben? Meng kokosolie met een eetlepel suiker of dode zeezout en scrub je lichaam van top tot teen! Voeg voor de geur enkele etherische oliën toe en waan je even op een tropisch eiland: who needs the sea and palm trees?




8. Kokos tegen acne
Door de antibacteriële werking van kokosolie wordt het vaak gebruikt bij de behandeling van acne. Over het algemeen wordt het gebruik van producten op basis van olie afgeraden omdat olie de poriën kan verstoppen, maar de laurine- en caprinezuren in kokosolie voorkomen dit. Ze versterken de beschermende laag van je huid in plaats van hem te beschadigen (zoals cosmetische producten op basis van olie- of crème vaak doen). Test altijd eerst of je geen allergische reactie krijgt op producten door een beetje op je elleboog te smeren. Indien je na 24 uur geen verschil merkt kun je het op andere delen van je lichaam gaan toepassen!

9. Kokos voor gezond haar
De grote cosmeticamerken claimen allemaal hét wondermiddel gevonden te hebben voor gezond en sterk haar, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er geen dure potjes of crèmes voor nodig zijn om een mooie bos haar te hebben en dat de oplossing rechtstreeks uit onze natuur komt! Dit onderzoek toont aan dat kokosolie (in tegenstelling tot andere olie) daadwerkelijk in staat is om in het haar door te dringen. Laurinezuur in kokosolie is namelijk in staat om proteïnen over te brengen naar de haar-eigen haareiwitten.  Tevens heeft kokosolie de juiste moleculaire grootte en vormen die perfect past in de haarstructuur! Kokosolie heeft ontelbare voordelen voor ons haar, maar kort samengevat:  dringt kokosolie diep door tot in het haar, hydrateert het ons haar, beschermt het tegen eiwitverlies (wat leidt tot haarbeschadiging), zorgt het voor meer volume doordat het leegtes opvult en geeft het je haar een mooie glans! 


10. Kokoswater
Kokoswater is de heldere vloeistof die in jonge, groene kokosnoten zit. Het is feitelijk niets anders dan regenwater dat door de noot opgenomen wordt en gefilterd wordt door de vezels. De kokosboom voegt er vervolgens mineralen aan toe, waardoor de kokosnoot en het kokoswater een bron van voedingsstoffen worden. Kokoswater is koolhydraatarm, reinigt en ontgift je lichaam, bevat veel antioxidanten, versnelt de stofwisseling en is het perfecte sportdrankje omdat het hydrateert! Hou je niet zo van de smaak maar wil je wel genieten van de voordelen? Meng kokoswater in je smoothie met vers fruit en/of groenten! 


En het fijne is: je hoeft echt geen kokosnoot meer te gaan zoeken in Thailand om het vervolgens met een rietje te kunnen drinken. Kokoswater is tegenwoordig overal verkrijgbaar! Wij zijn fan van het kokoswater van Vita Coco, omdat het puur natuur is, geen toegevoegde suikers bevat en in een handige meeneemverpakking in de supermarkt verkrijgbaar is! Een pakje kost 1,69 en is goed voor ongeveer 2 glaasjes.


Dit is slechts een greep uit de gezondheidsvoordelen van kokosolie, kokosboter en kokoswater, maar ik denk dat we je genoeg evidence hebben gegeven waarom kokosproducten niet meer mogen ontbreken in jouw keuken en badkamer! Zorg wel altijd voor 100% pure kokosolie en gebruik bij het bakken niet meer dan een theelepeltje (max 2) om de calorie-inname te beperken. 




Happy Tuesday!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten