donderdag 15 januari 2015

Dr. Google raadplegen bij symptomen? Niet meer doen! + Tips

Je betrapt jezelf er waarschijnlijk vaker op dan je wil toegeven: je hebt pijn op je borst, hoofdpijn of steken in je buik en je gaat jezelf ten rade op het internet. De kans dat de diagnose bij hoofdpijn via dokter Google een hersentumor is, is 26 procent, terwijl de kans dat hoofdpijn daadwerkelijk door een hersentumor wordt veroorzaakt 0.0116 procent is.
Op internet staat alles door elkaar en in de wirwar aan informatie kom je uiteindelijk vaak zelf tot een conclusie: er is namelijk altijd wel een bepaalde ziekte te vinden bij de symptomen die je ervaart. Deze zelfdiagnose zorgt bij veel mensen voor paniek. De naam van deze aandoening is Cyberchondrie, wat eigenlijk niets anders is dan een moderne vorm van hypochondrie. 

We leggen je uit waar dit verschijnsel vandaan komt en hoe je dit voortaan te lijf kunt gaan en weer onbezorgd kunt leven zonder de angst op (ernstige) ziektes. Angst is vrijwel altijd een slechte raadgever en wij geloven dan ook als geen ander in het gezegde: don't fight your fears, face them!

Wat is hypochondrie?
Hypochondrie is de angst om (ernstige) ziekten te hebben, ondanks dat uit allerlei medische onderzoeken of doktersbezoek blijkt dat dit niet zo is. Als hypochonder ben je je bewust van elk symptoom in je lichaam: elk bultje, vlekje, pijntje, kramp, tinteling of steek wordt gecontroleerd en geanalyseerd tot er bewijs gevonden is dat er sprake is van een bepaalde ziekte of aandoening. Het vervelende aan hypochondrie is dat als de angst op het hebben van een ernstige ziekte toeneemt, de lichamelijke klachten ook toenemen, waardoor je alleen nog maar angstiger wordt.


Cyberchondrie: de moderne vorm van hypochondrie
Bij Cyberchondrie ontstaat de angst om een ernstige ziekte te hebben juist als gevolg van het zoekgedrag op internet. Internet is een handig medium voor patiƫnten die al een gediagnosticeerde ziekte hebben, omdat het zinnige informatie geeft over bijvoorbeeld medicijngebruik en de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, maar internet heeft ook veel nadelen. Mensen die nog geen medisch specialist hebben bezocht (zoals een dokter, chirurg of tandarts) gaan -uitgaande van de eigen symptomen- een bijpassend ziektebeeld op internet zoeken, wat de angsten of zorgen alleen nog maar verergert.

Artsen hebben grote moeite om patiĆ«nten gerust te stellen als ze via internet allerlei (al dan niet betrouwbare) bronnen zijn gaan raadplegen. Zelf getrokken conclusies leiden namelijk vaak tot tunnelvisie bij de cyberchonder en bemoeilijken het voor een dokter om een andere diagnose te stellen of een afwijkende behandeling voor te stellen. 

Maar wat kun je nu doen om te voorkomen dat je direct Google gaat raadplegen als je een lichamelijk verschijnsel ervaart wat je niet kunt verklaren?


Hoe kun je hypochondrie of cyberchondrie te lijf gaan? 

1: Afkicken van Dr. Google.
Hoe verleidelijk ook, het opzoeken op het internet van pijntjes, krampen en steken werkt niet. Google werkt op basis van algoritmen en het zoekresultaat heeft dus niets te maken met de kans op een bepaalde ziekte, maar onder andere met jouw zoekvraag en je zoekgeschiedenis. Wil je betrouwbaar en realistisch advies? Dan is er maar 1 echte optie: raadpleeg je huisarts!


2. Denk realistisch bij elke pijn of sensatie.
Probeer de gedachte aan een ernstige ziekte te vervangen door iets minder ergs. Bedenk een onschuldige verklaring voor de lichamelijke verschijnselen die je ervaart, bijvoorbeeld: ‘Ik heb hoofdpijn omdat ik vandaag waarschijnlijk niet genoeg water heb gedronken’ of ‘ik heb hartkloppingen omdat ik bang en zenuwachtig ben, het is heel normaal dat mijn lichaam zo reageert’. Train jezelf om voortaan de gedachte aan een ernstige ziekte te wijzigen naar en aannemelijkere verklaring.

3. Zoek afleiding.
Ervaar je een symptoom waar je ongerust van wordt? Raak niet in paniek. Ga een stukje wandelen, bel een goede vriend of vriendin om even bij te kletsen en zorg dat je een gecontroleerde ademhaling hebt. Zoek afleiding en je zult merken dat voordat je het weet
die steek of dat pijntje alweer weg is, zonder naar een oplossing of oorzaak te zoeken!

4. Wees niet bang om hulp te zoeken.
Kom je er zelf niet uit? Praten met een psycholoog of arts kan helpen om de achterliggende oorzaak te vinden en het probleem te verhelpen. Je bent niet de enige die hier mee kampt, honderdduizenden Nederlanders hebben zichzelf sinds de komst van internet aangeleerd om symptomen te gaan Googlen, dus wees niet bang om hulp te zoeken!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten