vrijdag 16 januari 2015

Suikervrij leven moeilijk? Wij helpen je afkicken met deze 5 handige tips!

In ons artikel van 9 januari gaven we je de tips voor een healthy lifestyle, zonder lastige dieetschema’s of afslankpillen. Nu je bezig bent met het veranderen van je levensstijl is het belangrijk om te begrijpen wat er in de voeding zit die je eet, zodat je voortaan zelf bewuste keuzes kunt maken in de supermarkt. Ik hoor je denken: zo lastig is dat helemaal niet, ik doe dat allang, maar wist je bijvoorbeeld dat suiker onder vele andere namen te vinden is in producten? En dat bepaalde producten door je lichaam gezien worden als suiker?

Met onderstaande tips laat jij je niet meer voor de gek houden en kun je bewust keuzes maken! We weten dat je, net zoals alle andere CityFitWomen, af en toe van zoetigheid houdt dus we gaan je dan ook niet verbieden ooit nog suiker te eten, maar de momenten dat we suiker eten willen we er wel graag bewust van genieten! Volg deze tips en je zult zien dat je lichaam en geest je dankbaar zijn: Bye bye suikerpieken en dalen, kilo’s en humeurschommelingen! Hello gezond & fit lijf!


1. Liquid Sugar
Stop met het drinken van suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en energydrankjes. Vruchtensappen uit pak bevatten bijna evenveel suiker als cola terwijl het aandeel vitaminen te verwaarlozen is: je drinkt in feite dus suikerwater! Wil je iets zoets drinken? Kies dan voor een vers geperst sapje of -liever nog- een stuk vers fruit, zodat je ook de vezels binnenkrijgt en niet alleen de sugar rush!

2. Simpele VS Complexe koolhydraten. 
Probeer simpele koolhydraten te vervangen door complexe koolhydraten zoals zilvervlies- of bruine rijst, volkoren- of spelt pasta, volkoren couscous, quinoa en volkoren crackers en brood. Simpele koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en zorgen voor een snelle energiepiek, vergelijkbaar met wat er in je lichaam gebeurt als je suiker eet. Kort daarna krijg je een dip en heb je trek in weer iets zoets en zo eet je altijd meer dan je van plan was. Probeer daarom zo min mogelijk aardappelen, rijst, (gewone) pasta, couscous, bloem en bladerdeeg te eten.
  
3. Sugarfree: hurray!?
Suiker is ongezond en dit weten de fabrikanten maar al te goed. Om consumenten om de tuin te leiden gebruiken ze dan ook steeds vaker schuilnamen voor suiker. Woorden als glucose-fructosestroop, melasse, fructose, glucosestroop en fructosestroop zijn allemaal synoniemen voor suiker en kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. 


De Suiker-spiekpas uit het boek 100 % suikervrij in 30 dagen is een handig hulpmiddel om uit te printen en mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Zo ben je altijd in staat om suiker te herkennen op de verpakking!

4. Read what you eat
Lees de etiketten van de producten in de supermarkt: het zal je verbazen, maar tegenwoordig zit in vrijwel elk product suiker verwerkt! In tomatensaus, soep, boterhammenworst, rode kool: je kunt het zo gek niet verzinnen. Weet wat je eet, en scan daarom de etiketten op woorden die suiker verhullen. Geen zin of tijd? Koop zo veel mogelijk pure en onbewerkte producten zoals groente, fruit, noten, zaden, yoghurt, eieren en (biologisch) vis of vlees.
 
5. You ain't gotta be Einstein to know..
Last but not least: snoep minder! Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat koek en snoep de grootste suikerbommetjes zijn die we kennen. We zeggen niet dat je compleet moet stoppen met snoepen (no way) maar eet minder suiker. Dat gezonde tussendoortjes ook lekker kunnen zijn hebben we je immers hier al laten zien!

Met deze tips weet jij voortaan beter wat je eet en kun je je lichaam beschermen tegen de welbekende sugar rush. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf: af en toe een koekje of snoepje eten maakt je niet dik en als je uit eten bent en zin hebt om een bord pasta te bestellen please do so. Het gaat om het bewust worden van wat je allemaal eet, als we dat 80% van de tijd proberen vol te houden kunnen we de overige 20% af en toe de touwtjes best een beetje laten vieren!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten