zondag 11 januari 2015

Stop met je druk maken om wat anderen van je vinden met deze 5 tips!

We groeien allemaal op in een cultuur die voor ons de normen en waarden bepaalt als het gaat om sociaal geaccepteerd worden. Al vanaf onze geboorte is ons aangeleerd om ons op een bepaalde manier te kleden en te gedragen om geaccepteerd en leuk gevonden te worden.
Social media versterkt dit principe van geaccepteerd willen worden en brengt het naar een next level waar hoe meer vrienden en likes je hebt, de wereld laat zien hoe populair je bent.


We zijn continue bezig om onze fysieke en online personages door zoveel mogelijk mensen leuk gevonden te laten worden. Dit kost niet alleen heel veel energie, het leidt ook niet tot de gewenste acceptatie omdat jij niet de controle hebt over wat anderen van je vinden. 

Velen van ons CityFitWomen steken veel te veel tijd en energie in het druk maken om wat anderen van haar vinden. Wist je dat dit ongezond en stressvol is en funest voor je zelfvertrouwen?

Wij geven je daarom op deze regenachtige zondag vijf tips om je minder druk te maken over wat anderen van je vinden zodat jij leert los te laten en voortaan onbezorgd gelukkig kan zijn!




1. Leer het volgende mantra: Wat anderen van mij vinden is none of my business
De oorzaak van het probleem van door iedereen geaccepteerd te willen worden is dat je jezelf vastklampt aan iets waar je totaal geen controle over hebt. Ja, je leest het goed: je hebt nul controle over wat mensen van je vinden, over je zeggen of hoe ze tegen je doen! Al heb je nog de beste intenties of doe je iets compleet belachelijks: het maakt niet uit. Ieder mens is gevormd door de dingen die hij/zij heeft mee gemaakt en iedereen kijkt daarom anders tegen situaties en personen aan. Verander jezelf dus niet in de hoop door meer mensen geaccepteerd te worden, want je maakt jezelf er niet alleen ongelukkig mee, je zal nooit het gewenste resultaat hebben. Met andere woorden: you may win some by changing yourself, you will always lose some that don't like the new you.



2. Never assume: je kunt niet voor anderen denken
We zijn vaak geneigd om voor anderen te denken. Je kent het vast wel: je stuurt een berichtje naar je zus, schoonmoeder, vriendin of die leuke man en je krijgt niet direct een reactie. Je hebt jezelf er ongetwijfeld wel eens op betrapt hoe veel scenario’s er op zo’n moment door je hoofd zijn gegaan, bijvoorbeeld: ‘’Hij reageert niet, hij vindt me vast niet leuk’’, ‘’Ze heeft mijn bericht wel gelezen maar reageert niet, zou ze me irritant vinden?’, ‘’Ik heb hem toch een heel aardig bericht gestuurd, hij zoekt het maar uit!’’.
 Onthoud in zo’n situatie dat er duizenden oorzaken kunnen zijn waarom iemand even niet reageert en dat het scenario wat jij bedacht hebt erg onwaarschijnlijk is (want let’s be honest, hoe vaak klopte dit scenario achteraf? Juist, vrijwel nooit).

3. You're just another character in someone else's story
We zijn geneigd om de dingen die we doen te over-analyseren en zoeken in alles wat we doen naar bevestiging. Als iets goed is gegaan zijn we op zoek naar erkenning en als iets minder goed is gegaan zijn we geneigd te denken dat iedereen in onze omgeving hier bewust van is. Maar, trust me, niets is minder waar. Je bent slechts een achtergrondpersonage in iemand anders zijn of haar leven. Dit klinkt hard, maar bedenk je hoe fijn dit eigenlijk is! We maken ons constant druk dat iedereen een mening over ons heeft maar wees eens realistisch en draai het eens om: als je zelf iedereen die je tegenkomt moet analyseren en beoordelen zou je daar een dagtaak aan hebben! Als jij je dus de volgende keer druk maakt of hetgeen wat even niet zo goed is gegaan door mensen wordt afgekeurd -of je afvraagt waarom iemand op WhatsApp even niet reageert - onthoud dan dat diegene’s leven een druk toneelstuk is met honderden personages, waar jij slechts een klein deel van uitmaakt.





4. Stop met vergelijken
Een belangrijk onderdeel in het proces van acceptatie is het vergelijken van je eigen leven met dat van anderen en dan vooral het analyseren wat anderen wél hebben en wat jij níet hebt. Het maakt je niet alleen onzeker, het laat je ook denken dat jouw leven minder leuk, spannend of bijzonder is dan dat van je vriendin, collega of schoonzus. Het gezegde the grass looks always greener on the other side is door de social media hype van dit decennia meer dan ooit van toepassing. Je gaat op Facebook simpelweg niet plaatsen dat je de vaatwasser aan het inruimen bent, drijfnat bent geregend op de fiets of gedumpt bent door je grote liefde: social media wordt juist gebruikt om de mooie en leuke momenten in iemands leven te laten zien aan iedereen die het maar wil zien. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld dat die persoon’s leven alleen maar uit dit soort momenten bestaat, maar als je er over nadenkt weet je dat dit natuurlijk niet zo is. Stop dus met vergelijken en neem de berichten op social media vooral met een korreltje zout en je zult zien dat je je vanzelf gelukkiger gaat voelen!

 5. Maak een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent
Het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent helpt je om je bewust te worden van het nu. Wanneer je alles op een rijtje hebt gezet en ziet wat er allemaal goed is gegaan in je leven ga je je realiseren dat het in het leven meer gaat om wat je wél hebt dan wat je níet hebt. Terwijl jij altijd bezig bent met wat je meer of anders wil in je leven zou iemand anders op deze aardbol er een moord voor doen om te hebben wat jij hebt -of te zijn wie jij bent-, so never take something for granted. Focus je meer op het creëren van echte contactmomenten in plaats van online 'vrienden' en je zult zien hoe veel fijner, intenser en oprechter deze momenten zijn. Ga de kleine dingen in het leven meer waarderen en zie hoe je kunt genieten van iets wat onbetaalbaar is, zoals het samenzijn met je familie, het feit dat je gezond bent, dat jij die moeilijke opleiding af hebt kunnen maken of al vijftien jaar een best friend hebt!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten