De Baked Oats van gisteren zijn een perfecte manier om je
dag mee te starten als je een keer een alternatief wil op een groenteshake, een gebakken eitje met groenten of kwark met fruit & noten. Dat de klassieke bruine boterham met kaas helemaal niet zo gezond is hoeven we je niet meer te vertellen, maar wist je dat het (ook) eeuwenoude havermoutontbijt dat juist wél is? En dat havermout -indien je met hartziekten of diabetes kampt, of deze ziektes
wil voorkomen- niet meer mag ontbreken op jouw boodschappenlijstje?
Slechts 40 gram havermout levert je al een groot aandeel aan de aanbevolen dagelijkse vitaminen en mineralen:
- 96% van de ADH Mangaan (belangrijk voor de vorming van botweefsel & voor een goede stofwisseling):
- 64% van de ADH Molybdeen (belangrijke enzymen die bijdragen aan de afbraak- en opbouw van spieren)
- 64% van de ADH Molybdeen (belangrijke enzymen die bijdragen aan de afbraak- en opbouw van spieren)
- 29% van de ADH Fosfor (belangrijk voor een goede stofwisseling)
- 27% van de ADH Koper (o.a. belangrijk voor zuurstoftransport in ons lichaam)
- 26% van de ADH Vitamine B8 (ook wel bekend als 'Biotine', draagt bij aan de opbouw en afbraak van koolhydraten)
- 25% van de ADH Vitamine B1 (helpt energie vrij te maken uit voedingsmiddelen)
- 17% van de ADH Magnesium (nodig voor de energiestofwisseling in ons lichaam)
- 17% van de ADH Vezels (belangrijk voor een goede spijsvertering)
- 15% van de ADH Chroom (belangrijk voor het in stand houden van de bloedsuikerspiegel)
- 14% van de ADH Zink (belangrijk voor ons immuunsysteem)
- 13% van de ADH Proteïnen (belangrijk voor spieropbouw):
Zoals je ziet draagt slechts een klein bakje havermout al bij aan je hoognodige vitamin intake per dag! Er zijn talloze gezondheidsvoordelen te noemen aan het eten van havermout, maar we hebben de belangrijkste voor je verzameld en op een rijtje gezet!
1. Havermout verlaagt cholesterol levels
Zoals je ziet draagt slechts een klein bakje havermout al bij aan je hoognodige vitamin intake per dag! Er zijn talloze gezondheidsvoordelen te noemen aan het eten van havermout, maar we hebben de belangrijkste voor je verzameld en op een rijtje gezet!
1. Havermout verlaagt cholesterol levels
Haver bevat een speciaal soort vezel (bèta-glucaan) welke in
talloze onderzoeken wordt gelinkt aan positieve invloed op cholesterollevels in
ons bloed, omdat het in staat is cholesterol uit ons spijsverteringskanaal te
filteren waar het anders in onze bloedbaan terecht zou komen. Mensen die kampen
met hoge cholesterollevels (boven 220 mg/dl) kunnen hun cholesterollevels al
met slechts een dagelijkse inname van 3 gram bèta-glucaan verlagen tot wel 23% (!). Op deze manier helpt
deze vezel ook de kans op een hartaanval verkleinen met 11%, aldus een studie van
the Archies of Internal Medicine.
2. Havermout bevordert de stofwisseling
De voedingsvezels in havermout dragen bij aan een evenwichtige darmflora. Vezels zijn namelijk een voedingsbodem voor (goede) bacteriën en die zorgen er weer voor dat je darmen optimaal alle voedingsstoffen uit je eten kunnen halen!

De beta-glucaan in havermout maakt het dat havermout een perfect voedingsmiddel is voor personen met diabetes type 2.
Patiënten die havermout aten hadden minder grotere stijgingen in hun bloedsuikerspiegel vergeleken met patiënten die witte rijst of brood aten. Ontbijten met havermout zorgt ervoor dat je bloedsuikerlevels onder controle blijven gedurende de dag, waardoor je minder snel trek krijgt in zoetigheid later op de dag: bye bye belly!
4. De vezels in havermout verkleinen de kans op verschillende kankersoorten
Uit een onderzoek van the International Journal of Epidemiology onder 35.000 Britse vrouwen blijkt dat een voedingspatroon dat rijk is aan vezels uit fruit en volkoren granen de kans op borstkanker aanzienlijk verkleinde. Bij een dagelijkse inname van meer dan 30 gram van vezels uit deze voedingsmiddelen halveerde (!) het risico op borstkanker, vergeleken met vrouwen die minder dan 20 gram per dag van deze producten namen. Ook de kans op long- en darmkanker zou beduidend kleiner worden door het eten van vezelrijke voeding. (Producten rijk aan deze vezels zijn o.a. havermout, bosbessen, frambozen, peren en volkorenbrood)
Uit een onderzoek van the International Journal of Epidemiology onder 35.000 Britse vrouwen blijkt dat een voedingspatroon dat rijk is aan vezels uit fruit en volkoren granen de kans op borstkanker aanzienlijk verkleinde. Bij een dagelijkse inname van meer dan 30 gram van vezels uit deze voedingsmiddelen halveerde (!) het risico op borstkanker, vergeleken met vrouwen die minder dan 20 gram per dag van deze producten namen. Ook de kans op long- en darmkanker zou beduidend kleiner worden door het eten van vezelrijke voeding. (Producten rijk aan deze vezels zijn o.a. havermout, bosbessen, frambozen, peren en volkorenbrood)
5. Havermout is een echte fitness-food
Havermout wordt in de sportwereld ook wel aangeduid als 'krachtvoer' vanwege de hoge concentratie aan de zogenaamde complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten zorgen voor een geleidelijke toevoer van energie aan de spieren, waar simpele koolhydraten juist zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel. Door deze complexe koolhydraten kun je dus langer op een hoger niveau presteren. Havermout bevat tevens eiwittten die bijdragen aan spierherstel- en opbouw.
Your hair and skin will thank you!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten