dinsdag 10 maart 2015

SuperfoodTuesday: Granaatappels: gevaarlijk gezonde powerbesjes!

Granaatappels: in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit fruit niet gevaarlijk maar juist super gezond! Het is een terechte superfood vanwege haar grote dosis vitaminen en mineralen en werd door de oude Egyptenaren als levenselixer gezien dat ons ontsterfelijk zou maken. Grantaatappels groeien aan bomen in substropische gebieden en bevatten talloze rode vruchtjes, de zogenaamde ‘granaatappelpitjes’, die eetbaar zijn.



Maar waarom zijn granaatappel pitjes zo gezond? En maken ze ons echt onsterfelijk? CityFitWomen ging op onderzoek uit! Lees snel verder!

 

 



Granaatappelpitjes maken je –ondanks wat de oude Grieken dachten- niet onsterfelijk. Ze kunnen het verouderingsproces echter wel vertragen en ziektes op afstand houden, dus indirect hebben ze wel een positieve invloed op onze levensduur! 5 belangrijke gezondheidsvoordelen op een rijtje:

1. Meest krachtige anti-oxidant van alle fruitsoorten

Ontelbare studies hebben aangetoond dat de granaatappel het meest krachtige en voedzame voedingsmiddel is vanwege haar grote hoeveelheid antioxidanten. Granaatappels bevatten grote hoeveelheden flavonoiden en polyphenolen: dit zijn antioxidanten die o.a. gelinkt worden aan het bieden van bescherming tegen kanker en hart- en vaatziektes. Wist je dat een glas (vers) granaatappelsap meer antioxidanten heeft dan rode wijn, groene thee, bosbessen en cranberries?
 
2. Potentiƫle immuun versterkende en kanker werende eigenschappen

Granaatappels zijn niet alleen goed voor je algemene gezondheid maar worden in diverse studies gelinkt aan de preventie van verschillende soorten kankers. Zo zouden granaatappels leukemie, borst,- prostaat,- en darmkanker kunnen voorkomen en veranderingen in cellen die de groei van tumoren teweegbrengen kunnen blokkeren.

 
 
3. Granaatappels voor een mooie huid
De krachtige antioxidanten in granaatappelpitjes herstellen niet alleen de schade die is aangericht door vrije radicalen (zoals UV-straling en uitlaatgassen) maar hebben ook een positief effect op het tegengaan van pigment- en ouderdomsvlekjes. De stofjes in granaatappels vernieuwen de huidcellen sneller waardoor huidveroudering wordt tegengegaan en je dus langer een rimpelvrije huid hebt!
 
 

4. Verlaagt cholesterollevels en daarmee het risico op hart- en vaatziekten

De antioxidanten in granaatappels zorgen niet alleen voor een mooie huid, ze bieden ook vele voordelen voor je hart op verschillende manieren: ze verlagen de bloedruk, voorkomen dat kalk zich gaat hechten tot een zogenaamde ‘plaque’ waardoor aderverkalking voorkomen wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op hart- en vaatziekten tot wel 30% verminderd kan worden door het dagelijks drinken van granaatappelsap.

 
5. Beschermt tegen depressies en osteoporose

 
Granaatappels bevatten zogenaamde phytochemische onderdeeltjes die de aanmaak van het gelukshormoon serotine bevorderen. In een onderzoek  gedaan onder muizen werden muizen bovendien minder angstig en nam de botmassa toe. Granaatappel(sap) is om deze reden een natuurlijk medicijn tegen botziektes zoals o.a. osteoporose!

Heb jij granaatappels- of granaatappelpitjes al op je boodschappenlijstje staan? Je kunt de granaatappelpitjes kant-en klaar kopen in de supermarkten of zelf voor de (soms lastige) klus gaan om ze zelf te pellen. Voeg wat granaatappelpitjes toe aan je yoghurt- of havermoutontbijt, aan je salade of smoothie, of eet ze zo als tussendoortje! Let er op dat als je voor de sapvariant gaat, je altijd kiest voor een zo'n puur mogelijke variant: de aangelengde sappen bevatten vaak veel suikers en minder werkzame stoffen.

Happy tuesday!

 

 


 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten