woensdag 11 maart 2015

BeautyWednesday: 4 oorzaken & 7 tips tegen donkere kringen onder je ogen!

Je hebt er ongetwijfeld wel eens last van gehad: je wordt wakker en je ziet ineens donkere kringen onder je ogen als je in de spiegel kijkt. Dit is vaak goed verklaarbaar na een nacht met weinig slaap, maar wat als dit steeds vaker voorkomt of je niet kunt verklaren wat de reden is voor deze donkere kringen? En wat kun je er dan precies tegen doen? 


Er zijn vele oplossingen voor het tegengaan van donkere kringen onder je ogen, maar voordat we je vertellen wat je er allemaal tegen kan doen is het zaak om te weten wat de onderliggende oorzaak is om de donkere kringen zo effectief mogelijk tegen te gaan!


Vier oorzaken van donkere kringen onder je ogen:

1. Dunne huid onder je ogen
De huid onder je ogen is het dunst (0,5 mm of minder) vergeleken met de huid op andere plekken op je lichaam (ongeveer 2 mm) waardoor de huid meer transparant is en bloedvezeltjes duidelijker zichtbaar zijn. Gedurende je zwangerschap of als je last hebt van bloedarmoede wordt je huid vaak nog bleker, waardoor blauwe kleuren onder je huid (van aderen) beter opvallen.

2. Extra melanine (donker pigment) bij de huid rondom je ogen
Dit verschijnsel komt vooral voor bij mensen van Zuid-Aziatische of Mediterrane afkomst. Het is genetisch bepaald en heeft dus niets te maken met leeftijd of eventuele ziektes. Dermatologen hebben speciale cremes die deze oorzaak van donker pigment kunnen verhelpen door een creme voor te schrijven op basis van hydroquinone (bleekmiddel).

3. Donkere kringen door schaduwen van wallen onder de ogen
Door overmatige blootstelling aan zon of simpelweg ouderdom wordt de collageen en elastine in de huid aangetast, de proteïnen die je huid er jong en zacht uit laten zien. Hierdoor ontstaan wallen en rimpels onder de ogen waardoor de huid er dunner uit komt te zien en de schaduwen voor donkere plekken zorgen.

4. Donkere kringen door vermoeidheid, uitdroging of allergieën
Een tekort aan vocht kan er toe leiden dat je huid uitdroogt, waardoor er eerder donkere kringen zichtbaar zijn onder je ogen. Verder kunnen allergieën, huilbuien, bepaalde ziektes, excessief zoutgebruik, stress en vermoeidheid puffiness veroorzaken waardoor je eerder donkere kringen ziet onder je ogen.



Nu je weet hoe ze ontstaan is het goed om te weten wat je kan doen om donkere kringen te voorkomen en verhelpen!

7 tips om voorgoed afscheid te nemen van die vervelende donkere plekken onder je ogen:
  1. Verander je slaapgewoontes: slaap op je rug met je hoofd op een of meerdere kussens. De zwaartekracht helpt op die manier om vochtophopingen af te voeren waardoor ‘zakjes’ onder je ogen afnemen en schaduwen zo niet voor donkere kringen kunnen zorgen.
  2. Zorg voor voldoende nachtrust: dokters adviseren minimaal 8 uur slaap per nacht) en zorg dat er voldoende frisse lucht in de kamer aanwezig is. Een goede nachtrust draagt positief bi aan het terugdringen van stress, wat je ogen er frisser uit laat zien!
  3. Zoek uit waar je eventuele allergie vandaan komt en zorg dat je zo min mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels. Kan je niet tegen rook? zorg dan dat je zo min mogelijk in rokersruimtes komt.
  4. Verwijder al je make-up, zoals eyeliner en mascara, voordat je gaat slapen. Alles wat je ogen kan irriteren kan er toe leiden dat je ogen waterig worden en dit leidt vervolgens tot een geïrriteerde huid.
  5. Heb je vaak in de ochtend last van donkere kringen? Leg direct na het opstaan iets kouds op je oogleden (bijv een compres, schijfje komkommer of koud washandje) om zwelling tegen te gaan en op deze manier de bloedvezels onder je ogen minder zichtbaar te maken. Een goed alternatief is een gekoeld, nat theezakje van groene of zwarte thee: de cafeïne en antioxidanten verminderen de zwelling onder je ogen en verkleinen de bloedvaten.
  6. Eet voldoende (groene) groenten en fruit. Eet regelmatig bananen, mango’s,  en sinaasappels en spinazie, wortels en aubergine. Zorg dat je voldoende water drinkt e matig het gebruik van zout in je voeding.
  7. Bescherm je huid tegen de zon en zorg voor een goede hydraterende crème om je huid zo lang mogelijk jong te houden. Ga voor een crème op basis van collageen om eventuele tekorten in je huid aan te vullen.

Heb jij nog tips of tricks tegen donkere kringen onder je ogen? Laat het ons en andere CityFitWomen weten via een berichtje hieronder!

Happy Wednesday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten