donderdag 1 januari 2015

Hello January! Start 2015 E-nummer vrij met deze tips!

Er is veel geschreven over E-nummers, maar wat zijn het nou eigenlijk en zijn ze echt zo slecht als sommigen beweren? 

E-nummers zijn additieven (hulpstoffen). Ze worden aan producten toegevoegd om aanpassingen te doen in de smaak, kleur, geur of aan de houdbaarheid van producten. Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. 
E-nummers zijn onderverdeeld in verschillende groepen, te weten:
E100-180 : Kleurstoffen
E200-297 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-392 : Antioxidanten
E400-499 : Emulgatoren / Geleermiddelen / Stabilisatoren
E500-599 : Zuurteregelaars, emulgatoren, stabilisatoren
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
E900-919: Glansmiddelen en antischuimmiddelen
E950-969: Zoetstoffen



Zijn alle E-nummers slecht voor je?

Nee, lang niet alle E-nummers zijn slecht. Zo zijn er natuurlijke E-nummers, zoals E300 (wat eigenlijk gewoon vitamine C is), die van nature in bijvoorbeeld groente of fruit voorkomen. Een overgroot deel van de E-nummers is echter niet van plantaardige herkomst en is opgebouwd uit chemische stoffen.

Voor nieuwe toevoegingen die mogelijk in aanmerking komen voor een E-nummer, moet eerst de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) worden vastgesteld. Dit is de hoeveelheid van een stof die je elke dag gedurende je hele leven via de voeding binnen mag krijgen, zonder gevolgen voor je gezondheid. Om te zorgen dat je de ADI niet kunt overschrijden mag een toevoeging meestal maar aan een beperkt aantal producten worden toegevoegd.

Gezonder & slanker zonder E-nummers

Maar hier ligt het probleem, want hoe weet de overheid (of jijzelf) of je door de combinatie van producten die je dagelijks eet niet wél die ADI-grens overschrijdt? Het overschot aan chemische toevoegingen aan producten wordt door het menselijk lichaam als gifstoffen herkent. Ons lichaam is in staat om een groot deel van deze gifstoffen uit te schakelen, maar indien de hoeveelheid gifstoffen te groot wordt, worden deze gifstoffen opgeslagen in je lichaam. Indien je op een gezonde manier een paar kilo’s af wil vallen – en dat willen we als CityFitWomen eigenlijk altijd wel!- is het zaak om op de inname van E-nummers te letten. Met name E621 (Mononatriumglutamaat), het E-nummer dat je vooral terugvindt in chips en de kant-en-klare soepen of pakken saus, kun je maar beter vermijden omdat het de eetlust bevordert en je dus veel meer eet dan je nodig hebt.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik zo min mogelijk gifstoffen binnenkrijg?

Houd het zo veel mogelijk bij de oorsprong en eet zoveel mogelijk voedsel waarvan je weet dat je overgrootmoeder het ook als voedsel herkend zou hebben. Laat producten met meer dan vijf ingrediënten op de verpakking zo veel mogelijk staan, en als je verzekerd wil zijn van een E-nummer vrij leven, probeer dan zoveel mogelijk boodschappen te doen bij de groenteboer of de biologische winkel!

Morgen geven we je tips hoe jij op een eenvoudige en snelle manier jouw lichaam vrij kan maken van de opgestapelde gifstoffen!


Meer weten?

Dinneke van den Dikkenberg heeft een kookboek geschreven met tips hoe je voeding kan bereiden zonder E-nummers:

Corinne Gouget heeft een handige pocket-guide gemaakt met daarin alle E-nummers, geranked van veilig (groen) naar neutraal (oranje) en zeer schadelijk (rood):


Geen opmerkingen:

Een reactie posten