Als er meer gifstoffen binnenkomen dan de lever kan verwerken worden deze stoffen opgeslagen in ons lichaam, maar hoe zorgen we dat deze gifstoffen ons lichaam weer verlaten? En is detoxen eigenlijk wel nodig?
De zin en onzin van detox
''Is detoxen (ook wel bekend als ontslakken of ontgiften) nodig?'' ''Mijn lichaam kan toch wel tegen een stootje?'' ''Ik heb nergens last van, moet ik dan toch ontgiften?''Er is al lange tijd discussie gaande over de zin- en onzin van detoxen. Gifstoffen stapelen zich op in het lichaam zonder dat je hier iets van hoeft te merken. Wist je dat de gemiddelde persoon per jaar ongeveer vijf kilo additieven (E-nummers), één gram zware metalen en minstens 4,5 liter pesticiden (bestrijdingsmiddelen op groente/fruit) consumeert?
Een belangrijk principe in de natuurgeneeskunde is dat het lichaam een aangeboren vermogen heeft om zichzelf te genezen. Als je lichaam gedurende lange tijd is blootgesteld aan gifstoffen is het echter goed om het zelfgenezend proces van het lichaam een handje te helpen. Ontgiften is een manier waarop we ons lichaam in staat stellen dit genezingsproces doeltreffend en in versneld tempo te kunnen uitvoeren. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk?
Ontgiften doe je zo
1. Detox Sapkuur
De meest bekende manier is die van het sapvasten. Gedurende enkele dagen wordt al het vaste voedsel ingeruild voor verse groente- en fruitsappen, en in de extreme vorm zelfs voor alleen groentesappen. Deze manier van sapkuren is niet voor iedereen weggelegd: het is dan ook raadzaam eerst een dokter raad te plegen voordat je een sapkuur start. Wil je een sapkuur proberen? Je kunt de sapjes zelf maken, maar als dit je eerste keer is is het wellicht beter om eerst een detoxkuur van een erkend bedrijf te proberen. Sapmeesters biedt bijvoorbeeld 3- tot 5-daagse sapkuren aan met daarin een combinatie van groente-fruitsappen en kruidenthee en Frecious biedt 3- 7- of 28-daagse sapkuren aan gemaakt van alleen groentesappen.
Nadelen: relatief duur, lastig vol te houden in een druk bestaan; detoxen in een weekend is de beste optie, vast voedsel niet toegestaan, detoxverschijnselen zoals hoofdpijn en rillingen kunnen gedurende de kuur optreden.
2. Citroensap & Tarwegrassap.
Geen tijd of geld voor een uitgebreide sapkuur? Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken! Begin je dag met een glas lauwwarm water met citroensap om je lichaam te reinigen en te hydrateren na je nachtrust. Lees in ons blog van 30 december waarom.
Daarnaast kun je, om het ontgiftingsproces verder te activeren, kiezen om de dag te starten met een shot tarwegrassap. Tarwegras staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheden chlorofyl (bladgroen), bevordert de celvernieuwing en de spijsvertering en heeft een reinigende (ontgiftende) werking op het bloed. Bovendien staat één shotje gelijk aan 1 kilo groente(!).Geen sapjuicer? Geen probleem! Daily-Juice heeft de slotjes al voor je geperst en levert ze gratis (diepgevroren) af bij jou thuis! Als je een cupje de avond ervoor uit de vriezer in de koelkast zet zijn ze de ochtend erna ontdooit en klaar voor gebruik.
Nadelen: tarwegras heeft een specifieke, sterke smaak, waar je -zeker in het begin- aan zal moeten wennen.
3. Detoxbad
Door te baden in een bad met Himalayazout worden gifstoffen uit het lichaam verwijderd terwijl mineralen worden opgenomen. Het afweersysteem wordt versterkt, de stofwisseling gestimuleerd, de huid gedesinfecteerd en het lichaam gezuiverd. Vul een bad met water met een temperatuur van 38 graden Celsius en voeg er 6-8 eetlepels Himalayazout aan toe (bijvoorbeeld van ZarQa, te verkrijgen bij o.a. De Tuinen). Ga twintig tot dertig minuten ontspannen in bad en dep je huid daarna droog. Een zoutbad werkt het beste indien je meteen na het bad onder de wol kruipt zodat je gedurende de nacht de afvalstoffen er uit kunt zweten (Ja, je zal ervaren dat je die nacht extra zweet, maar dit is een compleet normale reactie van het lichaam dat hard aan het werken is om afvalstoffen af te voeren!).
Geen bad? De meeste saunacomplexen in Nederland hebben ook zoutbaden, en anders zijn onderstaande tips wellicht iets voor jou!
Nadelen: Je gaat er een nacht van zweten, werkt het beste indien het een aantal keren herhaald wordt en tja, je hebt er een bad voor nodig.
4. Dry brushing
Je huid is, net zoals je nieren en lever, een orgaan dat in staat is afvalstoffen te elimineren. Het is het grootste orgaan van je lichaam en ongeveer een derde van alle afvalstoffen wordt via je huid uitgescheiden. Door je huid te borstelen met speciale borstels (gemaakt van echt haar) worden dode huidcellen verwijderd en het lymfatisch systeem gestimuleerd. Borstel altijd op een droge huid en begin bij je voetzolen. Werk daarna langzaam via je knieën en bovenbenen naar boven richting je navel. Borstel je huid nu vanaf je handpalmen naar je bovenarmen en schouders en borstel je rug alvorens je de borstel begeeft richting je hartstreek. Op deze manier wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor afvalstoffen gemakkelijker uit het lichaam verwijderd worden. Een borstel van echt varkenshaar koop je hier.
Nadelen: nylon en synthetische borstels kunnen je huid beschadigen, zorg dus altijd dat je een kwalitatief goede borstel koopt.
Voorkomen is beter dan genezen
Omdat voorkomen beter is dan genezen is het beter om te voorkomen dat afvalstoffen tot je lichaam toetreden. Sommige externe factoren, zoals luchtvervuiling, zullen er altijd zijn maar morgen geven we je tips hoe je de gifstoffen van overige factoren tot een minimum kunt beperken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten