dinsdag 20 januari 2015

Superfoods: 5 gezondheidsvoordelen die je niet wist van de tomaat!

Je zou het misschien niet denken, maar tomaten behoren net zoals avocado’s tot de fruitfamilie en niet tot de groentefamilie. Ze worden echter in vrijwel alle gerechten als groente gebruikt en niet in zoete recepten of desserts waardoor er soms verwarring ontstaat. 
Tomaten zijn heel divers omdat ze in veel verschillende gerechten verwerkt kunnen worden: van soepen tot sauzen en van salades tot sappen en worden dan ook niet voor niets in het Frans: pommes d’amour genoemd.



Tomaten zijn rijk aan vitamine C, vitamine A, vitamine K, foliumzuur, riboflavine, chroom, kalium en bètacaroteen, maar waarom zijn tomaten eigenlijk zo goed voor ons? En wáár zijn ze precies goed voor? De belangrijkste feiten op een rijtje:

1. Tomaten verlagen het risico op ziektes
Een van de bekendste gezondheidsvoordelen van de tomaat komt voort uit de hoeveelheid lycopeen, het stofje dat de tomaat zijn rode kleur bezorgt. Lycopeen is een krachtig antioxidant die vooral bekend staat om het vermogen om vrije radicalen onschadelijk te maken en om de celvorming van kankercellen af te remmen. Ons lichaam maakt lycopeen zelf niet aan waardoor we aangewezen zijn op voeding om dit antioxidant binnen te krijgen. Het gezegde had daarom net zo goed kunnen zijn: a tomato a day, keeps the doctor away!

2. Tomaten verminderen je hongergevoel en helpen bij gewichtsverlies
Een portie tomaten levert zo’n 2 gram vezels, wat neerkomt op 7% van de ADH. Vezels geven je langer een verzadigd gevoel en voorkomen dat je snel weer honger krijgt. Bovendien bestaan tomaten voor een relatief groot deel uit water, waardoor ze caloriearm zijn, maar je wel een vol gevoel geven.

3. Tomaten voor een mooie, gezonde huid
Beta-caroteen (wat je o.a. kan vinden in wortels en zoete aardappelen) helpt je huid beschermen tegen zonbeschadigingen. De Lycopeen in tomaten maakt de huid bovendien minder gevoelig voor UV-straling, wat de grootste veroorzaker is van fijne lijntjes en rimpels in ons gezicht. Tevens vermindert het de kans op verbranding door de zon: so i
n order to prevent from getting red, add some red to your salad!

4. Tomaten zorgen voor sterke botten
De vitamine K en calcium in tomaten dragen bij aan sterke botten en voorkomen botverslechtering. In een onderzoek kregen vrouwen gedurende lange tijd voeding voorgeschoteld die geen lycopeen bevatte. De onderzoekers zagen veranderingen in het botweefsel en zagen dat dat de botstructuur verslechterde. Eet dus regelmatig tomaten om te zorgen dat je voldoende lycopeen binnenkrijgt en botverslechtering te voorkomen!


5. Tomaten verkleinen de kans op hart-en vaatziekten
Het lycopeen in tomaten is volgens Australische onderzoekers even effectief als cholesterolverlagende geneesmiddelen, zoals middelen die behoren tot de groep van de zogenaamde statines. Tomaten zijn in staat het slechte cholesterol tot 10% te verminderen (!) en zijn daarom een perfect alternatief voor mensen die de voorkeur geven aan natuurlijke (genees)middelen. (Om dit effect te bereiken dien je dagelijks 100ml tomatenpuree of 300 ml tomatensap te nuttigen).

Hoe zorg je ervoor dat deze superfood dagelijks op je menu staan? Door de veelzijdigheid van tomaten is dat eenvoudiger dan je denkt!

- Maak een verse tomatensoep: de makkelijkste variant is die waarbij je tomatenpuree toevoegt aan je verse groentesoep. (Voor een verse tomatenpuree kook je 5-10 middelgrote tomaten in een pan tot ze uit elkaar beginnen te vallen. Giet vervolgens het water af en pureer de tomaten: voeg wat peper en zout naar smaak toe en klaar!)

- Voeg tomaten toe aan je salade: tomaatjes zorgen niet alleen voor een mooie kleur, ze zijn ook nog eens sappig, zoet en fris! Varieer met de verschillende tomatensoorten, zoals bijvoorbeeld: vleestomaten, pomodoro tomaten, trostomaten en kerstomaten.

- Maak een verse pastasaus op basis van tomaten: in de supermarkt zijn verschillende kant-en-klare pastasauzen te koop, maar het is veel gezonder (en lekkerder!) om er zelf een te maken. Kook paprika’s en tomaten totdat ze beetgaar zijn en blend ze in een keukenmachine met olijven, pijnboompitjes of basilicum naar smaak. Voeg wat peper en zout toe naar smaak et voila!

- Eet tomaten als snack (snoeptomaatjes): makkelijk, snel, en supergezond! Zorg dat je altijd een zakje snoeptomaatjes bij je hebt zodat je de lekkere trek kan stillen met deze vitaminebommetjes!

- Gebruik tomaten in je smoothie of groentesap: voeg tomaten voortaan toe aan je smoothie voor extra vitaminen en mineralen of maak een tomatensapje op basis van verschillende tomatensoorten!



Need more reasons to love tomatoes? 

I love tomatoes from my head to-ma-toes 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten