vrijdag 20 februari 2015

FitFriday: 4 tips om spierpijn snel te lijf te gaan!

Met de zomer in het vooruitzicht beginnen wij CityFitWomen steeds meer te beseffen dat als we er deze zomer mooi (lees: fit & lean) uit willen zien, het nu tijd wordt om te beginnen. Dus kochten we een mooi nieuw sportsetje, hippe sportschoenen en schreven we ons in bij de sportschool om de hoek voor crossfit- & bootcamp lessen met als doel om 3 keer per week te gaan sporten. Totdat we na workout #1 drie dagen de trap niet meer op konden lopen en zelfs wandelen een uitdaging was: lang leve spierpijn!




Heb jij ook altijd zo’n last van spierpijn na een stevige workout? CityFitWomen zocht raad & geeft je deze FitFriday 4 tips om spierpijn te lijf te gaan zodat je zo snel mogelijk weer ready bent voor je volgende training!



1. Warme & Koude wisseldouche
Dat het geen pretje is om in de winter koud te douchen beseffen we ons maar al te goed, maar door koude en warme douchestralen af te wisselen wordt de bloedsomloop gestimuleerd en wordt de ‘ontsteking' uit de spieren getransporteerd. Hoe het werkt? Neem 5 minuten de tijd om (na je dagelijkse doucheritueel) vijf minuten lang onder de douch te gaan staan waarin je telkens tussen 20 seconden koud en 10 seconden warm water wisselt.


2. Kurkuma
In hoge dosering werkt dit Indische kruid ontstekingsremmend. Ongeveer een gram per dag is genoeg om spierpijn te lijf te gaan, maar omdat je nooit zo’n grote hoeveelheid van dit kruid toepast in een gerecht is het beter om kurkuma tabletten of capsules in te nemen. Je koopt ze o.a. bij De Tuinen of de natuurwinkel. 


3. Massage
Er is na een workout niets zo heerlijk als een lange, ontspannende sportmassage. Een goede massage helpt spieren te ontspannen, spierspanning weg te nemen en helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Heb je geen tijd of geld voor een massage? Een foam roller kan ook oplossing bieden! Het vergt alleen wat meer tijd om uit te vinden wat voor jou werkt, maar op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden voor foam roll-beginnelingen!



4. BCAA’s
BCAA’s zijn aminozuren die het herstelproces ondersteunen omdat ze spierschade al tijdens het trainen helpen voorkomen. BCAA’s voorkomen namelijk dat je lichaam spiereiwitten als energie gaat gebruiken, waardoor je spieren minder lang nodig hebben om te herstellen. BCAA's zijn verkrijgbaar in poeder- en pilvorm en je koopt ze bij de (online) supplementen winkels (bijvoorbeeld Body&Fit shop) of bij De Tuinen. 




We horen je denken: ‘’hey, maar Ibuprofen werkt toch ook ontstekingsremmend? Kan ik dat dan ook gebruiken om spierpijn te voorkomen?’’ Eh, nee, in tegendeel zelfs! Ibuprofen camoufleert de pijn in plaats van dat het de spieren helpt te herstellen. Hierdoor denk je dat je spieren hersteld zijn met als gevolg dat het risico op blessures toeneemt! 

Luister altijd naar je lichaam: dat is de beste raadgever. Geef je lichaam de tijd om te herstellen na een zware workout om zo het meeste te kunnen halen uit je volgende training.

Wat doe jij altijd als je spierpijn hebt? En ga je dit weekend nog sporten? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in een berichtje hieronder!



Happy (Fit)Friday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten