dinsdag 17 februari 2015

SuperfoodTuesday: De medicinale werking van knoflook!

Knoflook behoort tot de familie van de ui en bieslook en is ook wel bekend als de 'Allium Sativum'Het kruid wordt in verschillende gerechten over de hele wereld gebruikt vanwege haar sterke geur en rijke smaak, maar wist je dat knoflook al eeuwenlang gebruikt wordt vanwege haar medicinale werking? Knoflook bevat een zwavelbevattend stofje ‘allicine’ dat in feite een natuurlijk antibioticum is en bekend staat om haar medicinale kracht.

CityFitWomen laat je op deze SuperfoodTuesday de 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen van knoflook zien, ben jij al overtuigd?




1. Knoflook is rijk aan voedingsstoffen maar caloriearm
Knoflook zit boordevol calcium, koper, potassium, fosfor, ijzer en vitamine B1.
Een gemiddelde portie van 28 gram knoflook bevat slechts 42 calorieën en levert:
23% van de ADH Manganees
17% van de ADH Vitamine B6
15% van de ADH Vitamine C
6% van de ADH Selenium

2. Knoflook helpt ziektes te verslaan, waaronder verkoudheid
Knoflook staat bekend om haar positieve werking op ons immuunsysteem. Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van knoflook –of knoflooksupplementen- het aantal verkoudheden met 63% kan verminderen. De duur van een verkoudheid was tevens verlaagd met 70%: van 5 dagen tot 1,5 dag.
3. Knoflook helpt de bloeddruk te verlagen
Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Hoge bloeddruk -ook wel hypertensie genoemd- is een van de belangrijkste veroorzakers van deze ziektes.  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van knoflook de bloeddruk aanzienlijk verlaagt. In een van deze onderzoeken bleek zelfs dat gedroogd knoflookextract van 600-1,500 mg (of 4 knoflooktenen per dag) even effectief is als het medicijn Atenolol in het verlagen van de bloeddruk in een periode van 24 weken.

4. Knoflook verbetert cholesterollevels
Knoflook kan het totale cholesterol, en daarmee ook het slechte cholesterol (LDL)  verlagen met ongeveer 10-15%. Er is geen effect gevonden op het level HDL cholesterol (het goede cholesterol) in ons lichaam.

5. Knoflook is rijk aan antioxidanten die Alzheimer en Dementie helpen voorkomen
Vrije radicalen versnellen het verouderingsproces van ons lichaam. Antioxidanten in (o.a.) knoflook helpen dit proces af te remmen en maken vrije radicalen onschadelijk. Antioxidanten zouden tevens (in combinatie met de positieve effecten op cholesterol- en bloeddruklevels) veel voorkomende hersenziektes zoals Alzheimer en Dementie helpen voorkomen.

6. Knoflook helpt bij de genezing (en detoxificatie) van het lichaam na besmetting met zware metalen
In grote hoeveelheden kan de zwavel in knoflook onze organen beschermen tegen schade van zware metalen. Drie tenen knoflook per dag kunnen zelfs het medicijn D-penicillamine verslaan als het gaat om het verminderen van symptomen.

7.Knoflook helpt bij de bestrijding van infecties
Knoflook bezit krachtige antiviraleantibacteriële en antischimmel eigenschappen vanwege het natuurlijke antibioticum allicine. Het grote voordeel aan dit stofje is dat het de darmflora niet aantast zoals de meeste farmaceutische antibiotica doen, en de kans op een (vaginale) schimmelinfectie (candida) dus kleiner is!


Ben je dus vaak verkouden? Of komt Alzheimer in je familie voor en ben je bang dat jij er ook ooit mee te maken krijgt? Kook dan elke dag met knoflook of neem supplementen als je wel wil profiteren van de voordelen zonder last te hebben van de nadelen (nare geur)!

Kook jij elke dag met knoflook? Of alleen heel af en toe? 

Happy Tuesday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten