dinsdag 3 maart 2015

SuperfoodTuesday: Gember: een typisch maar smaakvol specerij met een heilzame werking!

Al eeuwenlang wordt gember als ingrediënt in gerechten gebruikt om gerechten meer pit te geven, maar wist je dat dit kruid ook als medicijn gebruikt wordt in veel Oosterse culturen? Gezien de krachtige medicinale werking van gember kent het  haar toepassing als medicijn in onder andere de Arabische, Indische en Aziatische geneeswijze.
Maar waarom is gember eigenlijk zo gezond? En wat als je niet van de smaak van gember houdt, kan je dan toch van de gezondheidsvoordelen genieten? CityFitWomen ging voor je op onderzoek uit!

 
Deze tropische plant komt van dezelfde botanische familie als kurkuma en kardemom en wordt vooral gebruikt als medicijn tegen misselijkheid bij zeeziektes en voedselvergiftiging.  De wortel is het enige bruikbare deel van de plant en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden, maar waarom is gember zo gezond?

1. Gember voor een goede spijsvertering

Gember stimuleert de alvleesklier waardoor deze beter in staat is verschillende enzymen in o.a. ons speeksel te produceren. Enzymen hebben een gunstig effect op de spijsvertering waardoor de opname van voedingsstoffen vergemakkelijkt wordt. Gember draagt tevens bij aan het samentrekken van de spieren van de maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen wordt getransporteerd, wat weer een gunstig effect heeft op je darmen: dag opgeblazen buik!
 
2. Gember tegen maagproblemen
Al eeuwenlang wordt gember gebruikt om misselijkheid te onderdrukken. Een gram per dag kan al gevoelens van misselijkheid en braakneigingen bij zwangere vrouwen verminderen. Wanneer je op reis gaat en last hebt van reisziekte, zorg dan dat je altijd gembercapsules bij je hebt om zo de misselijkheid te lijf te gaan.


 3. Gember versterkt het immuunsysteem
Gember heeft zowel antibacteriele als anti-virale eigenschappen en is in staat de groei van de heliobacter pylori, een bacterie die in de maag voorkomt, af te remmen.  Ook helpt gember wanneer je last hebt van een pijnlijke keel (maak een kopje verse gemberthee!) of bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebt. Dit is tevens een van de redenen waarom sushi (en met name rauwe vis) altijd geserveerd wordt met gember: eventuele bacteriën in de vis worden zo onschadelijk gemaakt waardoor de kans dat je ziek wordt kleiner is!
 

4. Gember verlicht de pijn
Wist je dat gember een natuurlijke pijnstiller is? De tweemaal daagse inname van 500mg gemberextract is even efficiënt als de inname van 400mg ibuprofen drie maal per dag! Het verlicht o.a. hoofdpijnen, menstruatiepijnen en onderzoek heeft aangetoond dat het zelfs kan helpen om pijn te verlichten die van osteoarthritische aard is.
 
5. Gember heeft kankerwerende eigenschappen
Ondanks dat we voorzichtig willen zijn met dit soort uitspraken zijn er verschillende onderzoeken die de positieve effecten van gember op het vernietigen van kankercellen aantonen. Dit proces bestaat uit twee stappen waarbij ten eerste de gember de kankercellen 'vernietigt' zonder de gezonde cellen aan te tasten en anderzijds door kankercellen niet de kans te geven zich te ontwikkelen, door een voor deze cellen ''ongunstige leefomgeving'' te creëren.

 

Naast de genoemde voordelen is gember ook verwarmend en erg lekker! Zet eens een kopje thee met citroensap en verse gember, of voeg wat verse gember toe aan je groene thee. Wil je wel van de voordelen van gember genieten maar ben je geen fan van de typische smaak? Tegenwoordig zijn er gembercapsules verkrijgbaar bij de drogist of natuurwinkel, maar gembersiroop is bijvoorbeeld ook heerlijk te verwerken in (gember)koekjes of cakejes! Let er wel op dat deze laatstgenoemde producten vaak veel suikers bevatten en de concentratie gember vaak te verwaarlozen is, en je er dus heel veel van nodig hebt om er dezelfde voordelen uit te halen als uit verse gember!

Wat vindt jij van gember? En hoe gebruik jij dit specifieke kruid? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Happy tuesday!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten