vrijdag 27 februari 2015

FitFriday: zijn eiwitshakes nu wel of niet goed voor je?

In ons artikel van 13 februari lieten we je al zien wat de beste pre- en post workout foods&drinks zijn, maar hoe zit dat nu eigenlijk met eiwitshakes (whey proteins)? Zijn ze nu wel of niet goed voor je? En helpen ze om sneller resultaat te behalen, of is het vooral gemaakt voor mannen die snel spiermassa willen krijgen?

CityFitWomen ging voor je op onderzoek uit op deze FitFriday en heeft 6 argumenten om eiwitshakes te gaan gebruiken voor je op een rijtje gezet!



1. Verlies van vet & behoud van spieren

Onderzoekers in Minnesota hebben een 12 weken durende steekproef gedaan waarbij de ene helft van de groep 500 calorieën minder nuttigde per dag terwijl de andere helft eiwitshakes te drinken kregen. Diegenen die eiwitten dronken verloren aanzienlijk meer lichaamsvet (6,1% in totaal) en onderhielden hun spieren beter dan de andere groep.

2. Eiwitshakes voor een beter resultaat
Onderzoekers van de Baylor University in Texas onderzochten 19 personen die krachttraining deden gedurende een periode van 10 weken en gaven de ene helft van de groep 14 gram eiwitten- en caseïneproteïnen en de andere helft een placebo een uur voor- en na het sporten (het placebodrankje smaakte exact hetzelfde, maar bevatte niet de werkzame stoffen uit eiwit en caseïne). De groep die de eiwitten- en caseïne proteïnen consumeerde zagen een grotere toename in vetvrije massa en spiersterkte.

3. Verminderd hongergevoel
Australische onderzoekers hebben een onderzoek gedaan met 28 mannen met overgewicht die allen 4 verschillende drankjes te drinken kregen. Diegenen die het drankje dronken met 50 gram eiwitten hadden een aanzienlijk lager niveau ghreline (een hormoon dat je hersenen vertelt dat je honger hebt) tot wel 4 uur na het drinken van het drankje. Dus in plaats van een stukje chocola, koekje of een ander ongezond tussendoortje te pakken, kun je voortaan beter kiezen voor een eiwitshake (bijvoorbeeld in chocoladesmaak!).


4. Eiwitshakes tegen stress & depressie
Als we gestrest zijn neigen we vaak naar een glaasje wijn of een biertje om tot rust te komen maar onderzoekers hebben een beter alternatief gevonden voor mensen die een stressvol bestaan leiden. 58 proefpersonen werden in stressvolle situaties geplaatst en degene die eiwitshakes te drinken kregen bleken naar verloop van tijd minder last te hebben van depressies en aanzienlijk vrolijker te zijn dan de groep die deze shakes niet kregen. Dit heeft te maken met het stofje serotine wat aan wordt gemaakt in de hersenen na het drinken van eiwitshakes.

5. Verbeterd immuunsysteem
Wil je je immuunsysteem verbeteren? Onderzoekers van de universiteit van Alberta kwamen tot de conclusie dat (veelvuldig) aerobic / cardio trainen invloed heeft op de zogenaamde glutathion levels die o.a. bijdragen aan je zenuwstelsel en je immuunsysteem. Door het drinken van eiwitshakes werden deze tekorten echter aangevuld waardoor je immuunsysteem weer aangesterkt wordt.


6. Eiwitshakes verminderen de risico’s op bepaalde kankers
Verschillende studies hebben geconcludeerd dat het drinken van eiwitshakes bijdraagt aan de preventie van o.a. prostaat- en darmkanker. Indien deze ziektes in je familie voorkomen is het raadzaam je regelmatig preventief te laten controleren door een arts, maar een eiwitshake kan wellicht dus helpen om de ziekte te voorkomen!

 

Eiwitshakes zijn dus niet per definitie ontwikkeld om sneller spiermassa te verkrijgen, maar hebben tal van voordelen! Dit 'Hulk-'imago is ontstaan vanwege het feit dat eiwitshakes met name genuttigd werden door mannen in de fitness- en body building scene, maar hoeveel shakes je ook drinkt: je zal er nooit zoals zij uit gaan zien. Bodybuilders trainen en eten op een specifieke manier om hun doelen te bereiken, en eiwitshakes zijn daar slechts een heel klein onderdeel van.

Maak je dus de volgende keer niet druk als je trainer na je workout met een shake aan komt zetten en geniet onbezorgd van deze gezonde pre- of post workout drink! Enne, wist je dat er heel veel lekkere smaken zijn? Aardbei, kokos, vanille, chocolade, banaan...



Gebruik jij al eiwitshakes? En zo ja, welke smaak? Laat het ons weten in een berichtje hieronder!



                                     Happy FitFriday!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten